mannensafari Tanzania
Mannensafari - Tanzania
Walk the Rhythm of the Earth

Mannensafari

15 t/m 29 januari 2022, Tanzania
Walk the Rhythm of the Earth

Voor het zesde opeenvolgende jaar organiseren we in januari 2022 een mannen-wandelsafari in het Ngorongoro Krater Hoogland in Tanzania, een prachtig en gevarieerd wildernisgebied (Conservation Area) in Oost-Afrika. In dit gebied leven de verschillende inheemse stammen als Masaï, Datoga en Hadzabe (Bushmen) nog naast en mét het ‘wild-life’ zoals we dat in Afrika kennen.

Afrika als continent en het Ngorongoro Krater Hoogland in het bijzonder, is voor mannen bij uitstek de plek om dieper af te dalen naar hun eigen ‘roots’. Al vier miljoen jaar geleden liepen onze verre voorouders in dit gebied, waar de puurheid en kracht van het leven tot op de dag van vandaag voelbaar is. Afrika spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding voor hen die op zoek zijn naar avontuur, verwondering en ontdekking. Maar ook om je eigen ‘wilde dieren’ te ontmoeten en te ontdekken dat de krachten van de Aarde zoveel groter zijn dan wij. Tijdens deze tocht word je herinnerd aan dat oeroude ritme van de Aarde. Er bestaat een oud Masaï spreekwoord, dat ons heeft geïnspireerd voor deze reis: 

Alleen de wijze man kan het ritme van de aarde dansen
DSC06296.jpg

Startpunt van onze reis is in de Yaeda Valley, vlak bij Lake Eyasi. Dit is het leefgebied van het laatste jager-verzamelaarsvolk ter wereld, de Hadzabe. Zij leven al tienduizenden jaren van en met het land. De vriendelijke Hadza-mannen nemen ons mee op hun dagelijkse ronde waar ze met pijl en boog (klein) wild voor hun stam proberen te schieten. Maar ook ga je een dag en nacht alleen met een Hadza-man de bush in. Om (opnieuw) te leren vertrouwen, het onbekende in te gaan en jouw unieke plek op de Aarde te vinden...

DSC07783.jpg
Mountain of God

Vanuit de Yaeda Valley lopen we naar het noorden, richting ‘flamingomeer’ Lake Natron. Als we tijdens de wandelingen steeds stiller vallen, kunnen we ons verwonderen aan de giraffes, olifanten en zebra’s, die zich in de diversiteit van de natuurgebieden kunnen laten zien. Uiteindelijk krijgen we zicht op de Mountain of God, of Oldonyo L’Engai, zoals de Masaï deze heilige berg noemen. Onder toeziend oog van deze machtige berg, delen we elkaars ervaringen en inzichten en lopen we als vanzelf het Ritme van de Aarde. De sharings, lichaamsoefeningen, rituelen en meditaties dragen bij aan je openheid en kwetsbaarheid, waardoor er een intens gevoel van broederschap ontstaat.

Kopie van IMG_3127.JPEG

Deze reis is bedoeld om jouw leven als man, als vader, zoon, partner en broeder in nieuw perspectief te zetten. We spiegelen elkaar en aan de wilde Afrikaanse natuur en de mannen en vrouwen die daar hun voetstappen zetten. In samenwerking met elkaar en met hen kunnen we ons bevrijden van wat ons weerhoudt om écht te zijn wie we zijn. In die ontmoetingen vieren we de schoonheid, kwetsbaarheid en kracht van het leven.

DSC04526.JPG

Ik wil in contact over deze reis

Meer informatie over deze reis

bel Bart: 06 - 255 08 945

Deze reis is voor mannen die:

 • hun eigen leiderschap willen innemen

 • helderheid willen over wat je terughoudt in je leven

 • hun mannelijke essentie willen ontdekken

 • avontuur in hun leven willen brengen

 • voluit in het leven willen staan

 • die vanuit hun harts-tocht willen leven

Dagschema
Dag 1 - welkom!

Je komt aan op Kilimanjaro in Tanzania. Je wordt door de Landcruisers van Mindful Adventure opgehaald en gebracht naar L’Oasis Meserani vlak buiten Arusha waar je je eerste nacht doorbrengt in een bloemrijke lodge.

Het achterland bij L’Oasis Meserani is Masaïland. De volgende ochtend maken we hier een wandeling en maken we kennis met elkaar en het Afrikaans land.

Dag 2 - nieuwe tribes

Vandaag vertrek je na het ochtendprogramma naar Lake Eyasi, het vertrekpunt voor je wandeling door Ngorongoro Krater Hoogland. Je wordt hier welkom geheten op Campsite Datoga door onze gids Gitew. Campsite Datoga is wat we een desolate plek kunnen noemen in the middle of nowhere.
Het is het thuisland van drie “tribes”: Hadzabe, Datoga en Black Smith. De Black Smith hebben een 'primitieve' smederij waar ze sieraden en pijlpunten smeden voor Hadzabe. De Hadzabe zijn één van de laatste jager-verzamelaars ter wereld.

Dag 3 en 4 - Hadzabe-Quest

Na een bezoek aan de Black-Smiths en Lake Eyasi worden we opgehaald door Gitew. Hij neemt ons mee naar een grote Baobab boom waar de Hadzabe mannen en vrouwen zich verzamelen. Na de kennismaking nemen ze ons mee op jacht en ga je 's middags alleen op Quest met een Hadza-man. Je sluit een uniek verbond met al je voorouders in een ongerept gebied waar 4 miljoen jaar geleden al mens-soorten leefden. 

De volgende ochtend keer je samen terug naar het basiskamp. Na je terugkomst delen we alle ervaringen en nieuwe inzichten met elkaar op Campsite Datoga..

Dag 5 - eerste wandeldag

De eerste wandeldag start bij de kleine ‘Gate Endamaghay’ in het zuiden van de Ngorongoro. Hier ontmoeten we de gids en de ezels. De ezels zullen de bagage en keukenspullen voor twee dagen voor ons dragen. We lopen door een ruig gebied met prachtige uitzichten. De wandeling is zo’n 6 uur naar het bushcamp Mti Moja.

> klik hier voor het volledige reisschema
Wat bieden we je aan?

We volgen het reisschema (zie boven) georganiseerd door een professionele reisorganisatie (Mindful Adventure) met daarin verweven:

 • (initiatie) rituelen met o.a. Masaï en Hadzabe tribes

 • vision quest/medicine walks

 • innerlijke/trance reizen

 • dans/beweging

 • meditaties/stilte periodes

 • lichaams- en ademwerk

 • natuur oefeningen

 • sharings

Na de wandelsafari nemen we je mee op een game drive in Tarangire, een wildpark dat bekend staat om z'n olifanten en baobab trees. Het is ook mogelijk om in plaats hiervan je reis te verlengen met een meerdaagse safari naar het wereldberoemde Serengeti.

Voorafgaand aan de reis is er in Nederland een kennismakings-bijeenkomst. Iedereen met een goede gezondheid en conditie kan deze reis maken. Wel vragen we je de bereidheid om je eigen thema’s te willen onderzoeken en je intentie of innerlijke reisdoel te willen delen.

Film impressies van de Mannensafari's van 2017, 2018 en 2019