top of page

Een Vision Quest doe je niet alleen

Als je in vroeger tijden een Vision Quest of initiatie onderging, dan kwam je stam bij elkaar om een ritueel te doen, de Spirits uit te nodigen en voor je te bidden en je een veilige reis te wensen. Je kreeg de ruimte om jouw Rite of Passage (overgangsritueel) te verbeelden en je verlangen te uiten naar je nieuwe levensfase, al had je geen idee hoe die er uit zou gaan zien. Vlak voor je reis kreeg je geschenken en de beste wensen en de tribe bleef in verbinding tijdens de vier dagen en nachten van jouw Vision Quest. Omdat velen je waren voorgegaan vertrouwde iedereen er op dat je als een nieuw mens terug zou keren en daar keken ze naar uit! Na je initiatie op de Berg werd je ingehaald in het dorp en zong iedereen je nieuwe naam...

Over ruim twee weken verlaten negen mensen hun veilige haven voor hun Vision Quest. Voordat ze gaan komen hun tribes zondag bijeen op de Verwantendag. De situatie zoals hierboven geschetst is soms ver te zoeken in onze maatschappij. Wij leven op een grote afstand van de natuur, en de (fysieke) afstanden zijn groot geworden binnen onze relaties. Voor een goede Vision Quest is het belangrijk dat je je eigen tribe om je heen verzamelt. Om bedding en draagvlak te creëeren voor misschien wel de meest intense reis van je leven.

Het is belangrijk voor de achterblijvers om te voelen waarom hun geliefden deze Vision Quest gaan doen, en ze daarin te erkennen, te eren en een veilige reis te wensen, onvoorwaardelijk te laten gaan en heel belangrijk: weer te verwelkomen, zodat ze hun ‘Geschenk’ of Visioen als eerste aan hen en vervolgens aan de wereld kunnen gaan delen.

Een Vision Quest gaat over grenzen heen durven kijken, uit je comfort zone gaan, je nek uitsteken. We vragen aan de questers welke leefgemeenschappen of tribes (gezin, collega's, familie, vrienden, etc) ze hebben betrokken in hun reis en welke niet of nauwelijks. Er zijn vast vele fijne 'spiri vrienden' die het geweldig vinden. Maar hoe zit het met ouders en collega's. Zij krijgen vaak een sterk afgeslankte versie van de reis te horen. Bijvoorbeeld: “Ik ga een soort meditatie-natuur-reis in Frankrijk doen…” “Nou, veel plezier en ik hoop dat je uitgerust terugkomt, dan kan je er weer lekker tegenaan!” Juist hen betrekken in je Vision Quest is een quest op zich, maar erg nodig. Ze houden je na je Vision Quest in je oude leven als jij ze van te voren niet mee neemt richting je nieuwe...

Als jij dit leest, vraag ik je een moment stil te staan bij de enorme moed en kracht van deze negen mensen. Zij hebben JA gezegd dat al het oude in hun mag sterven. Ze zeggen daardoor ook JA tegen hun levendige innerlijke kracht en zeggen ook JA tegen hun angst, hun weerstand, hun kleinheid, hun overmatigheid, hun verdriet... en nemen de stap dit zondag met hun tribe te delen, zodat ze daarna kunnen gaan, alleen en in verbinding...

Dank aan al mijn verwanten. Mitakuye Oyasin!

Recente berichten
Archief
bottom of page