top of page

Wij zijn de voorouders van de toekomstige generaties

25 jaar geleden reden we stad en land af voor een zweethut. De ceremonies werden geleid door (oude) meesters als Archie Fire Lame Deer, Carl Bigheart, Sean (Tom) Casey en mijn leraar en later vriend Sander Shanadoh Wick. Het was destijds een nog niet zo'n bekend en exotisch ritueel, dichtbij de roots van de Amerikaanse Indianen.


De tijden zijn veranderd en inmiddels kan je bijna overal en ieder weekend wel een zweethut vinden. De meeste mensen hebben wel een zweethut gedaan of kennen iemand die er in is geweest. De oude meesters zijn inmiddels gestorven of met pensioen en een nieuwe generatie is opgestaan om de ceremonie door te geven.


Ik heb mijn weg in en om de zweethut nog redelijk traditioneel afgelegd. Begonnen en thuisgekomen in de donkere hut, geassisteerd bij het vuur, vuurman en pas jaren later de uitnodiging gehad om het water te gaan gieten. Een opleiding bestond nog niet. Mijn teacher leerde me het ambacht. En later in een door mezelf geregelde training, waar ik onder andere een lange nacht in een donkere hete hut heb doorgebracht, werd ik toegelaten in de linneage. Toen hij vond dat ik er klaar voor was, mocht ik mijn eerste ceremonie begeleiden. Spannend en vol zenuwen heb ik toegestemd en ik zal die eerste keer in februari nooit meer vergeten: er kwam niemand!


En nu, terwijl de meeste leraren van toen in ruste zijn, behoor ik opeens tot de oude garde en is het mijn taak om de mysteriën van de zweethut te blijven herinneren en door te geven.

Steeds meer besef ik dat wij de voorouders zijn van de toekomstige generaties in een steeds sneller veranderende wereld. Het zijn zij die over 10, 20, 50 of 100 jaar rond het vuur staan en de voorouders eren in de stenen. Het zijn wij die dan samen met onze leraren op het platform worden gelegd en onze wijsheid en die we nu aan het vergaren zijn met hen zullen delen. Voor een gezonde en leefbare Aarde, voor Vrede en een leefbare wereld voor hún kinderen.Voor hen geef ik de ceremonie door, samen met Hermine en Immia. Dat is mijn opdracht, met de wijsheid van de oude leraren, in het hier en nu, voor de toekomstige generaties.

ความคิดเห็น


Recente berichten
Archief
bottom of page