top of page

De zaag van Rob Top


Vierenhalf jaar geleden overleed Rob Top. Bij zijn afscheidsviering in Rotterdam ontmoette ik zijn vrouw Marja even vluchtig en spraken we over zijn Vision Quest werk en dat hij een groot deel van zijn kennis en ervaring meenam naar gene zijde. Zijn boek 'Westers sjamanisme en vision quest' was gelukkig wel uit en natuurlijk leeft hij voort in de harten van alle mensen die hij begeleidde tijdens hun Quest.

Wat me toen raakte was dat ik het zo jammer vond dat hij als mens gestorven was en met hem zoveel kennis en ervaring mee is gegaan. Hij had geen opvolger. Misschien fluisterde hij me toen wel in om daar bij leven aan te gaan werken.

En zo geschiedde het dat ik in 2019 naar Amerika toog om daar van de School of Lost Borders te leren hoe je de geheimen van een Vision Quest overdraagt. Een maand lang maakte ik notities en plannen om dit naar Europa te brengen.

En nu, eind november 2022 heb ik samen met mijn geliefde metgezellen, Hermine en Immia, de eerste 'Training Vision Quest begeleider' afgerond. In vier lange weekenden in Drenthe en twee weken Frankrijk hebben we zeven mensen meegenomen in de geheimen van de Vision Quest. Alles wat we tot nu toe zelf hebben vergaard aan kennis en ervaring hebben we gedeeld. Van Wildernis First Aid tot aan de vier schilden van de menselijke psyche. Van de stappen van de Rites of Passage tot de visualisatie van je eigen sterven. Van intentiewerk tot belichaming van je 'Geschenk' en nog veel meer.

Met de afronding van de training opent zich als vanzelf een nieuw veld, waar de new-born begeleiders hun eigen weg in mogen gaan vinden, waarbij we samenwerking zullen aanmoedigen. Met ons, elkaar en het land.

Een van mijn Amerikaanse teachers zei: "We certificeren mensen niet als gidsen voor de wildernis. We hebben geen formeel curriculum of leerplan. Er is geen punt van voltooiing om een gids te worden. In plaats daarvan is een gids zijn om voortdurend in de roeping te leven, altijd te leren, uit te rekken en te verdiepen. Als de leerling klaar is, zeggen we, komen de mensen opdagen." En dat willen we graag onderschrijven.

Een week voor de training ontving ik Marja bij ons thuis vorig weekend. In haar fietstas zat de zaag van haar dierbare Rob en ze vroeg of ik er belang bij had. Het hele weekend heeft de zaag een plek in de cirkel gekregen. Als eerbetoon aan alle Vision Quest begeleiders van alle tijden, de nieuwe tijden en aan Rob Top in het bijzonder.

Comments


Recente berichten
Archief
bottom of page